k diskusi na Poradně

Re: k diskusi na Poradně

Příspěvekod Trini » pon 25. lis 2024 18:41:28

Miroslav píše:
Jana píše:Rada Nisargadatova gurua Šrí Siddharaméšvara Maharádže, kterého cituje sám Nisargadatta, není blaženost nakopávat, ale naopak říká v promluvách

Oddanost po Seberealizaci:

Těšte se Blaženosti, když dosáhnete „To“.

Ten, kdo není rozvážný, bude trpět žalem, přestože je osvícený. Chce-li někdo žít jako individualita, tak zajisté bude. Co může Duchovní Realizace dělat, pokud si dotyčný (džíva) vybírá hloupě?

Ten, kdo realizuje, že je Bůh a hovoří pouze Pravdu...

Bůh je takový, jak Ho vnímáte. Vy jste Bůh.

Pokud máte za to, že tomu tak není, tak není.

:)

No, to je rada pro ty hloupější začátečníky, co si myslí, že jsou vším a že exiistuje jen to, co vnímají a je to takové, jak to vnímají. Ano pro toho, kdo je zcela ponořen do sebestřednosti, to tak asi je.
Bůh, svět, Já Brahman atd. jsou takové jaké jsou. Nejsou závislé na tom, jak je někdo vnímá nebo jak si je představuje nebo čemu věří.

Máš pravdu. Ramana to vysvětluje takto:

Ramana:

"Já jsem Brahman" je jen pomůcka ke koncentraci; zadržuje jiné myšlenky. Zůstane jen tato jediná myšlenka. Vyzkoumejte, čí je to myšlenka. Zjistíte, že přichází z "já". A odkud přichází tato myšlenka "já"? Pronikněte do hloubky - myšlenka "já" zmizí a Nejvyšší Já zazáří. Další úsilí už není zapotřebí.
Když pak toto jediné pravé Já samotné zbyde, tak neříká: Já jsem Brahman.

Trini

Poděkoval: 331
Poděkováno: 113-krát v 102 příspěvcích

Příspěvekod Trini » pon 25. lis 2024 18:43:01

Jana píše:
Miroslav píše:
Jana píše: :)

No, to je rada pro ty hloupější začátečníky, ....

Je vidět, Miroslave, že vůbec netušíš,

Miroslav se naopak vyzná dobře. :)
Trini

Příspěvekod Trini » pon 25. lis 2024 18:43:44

Návštěvník píše:
Jana píše:
Tazatel: Kde potom žijete?

Maharadž: V prázdnotě mimo bytí a nebytí, mimo uvědomění si. Tato prázdnota je zároveň plná...

Prázdnota mimo bytí a nebytí, mimo uvědomění si.

Však to Nisargadatta víckrát řekl, že se o Tom dají říct jen negace - není to ani Bytí ani Nebytí, není to ani vědomé ani nevědomé - tedy ani láska, ani blaženost. A je tedy nesmyslné si o Tom dělat jakékoliv představy. Jediná možnost je To zažít. :)
Trini

Příspěvekod Trini » pon 25. lis 2024 18:53:02

Návštěvník píše:
Jana píše:
Tazatel: Kde potom žijete?

Maharadž: V prázdnotě mimo bytí a nebytí, mimo uvědomění si. Tato prázdnota je zároveň plná...

Prázdnota mimo bytí a nebytí, mimo uvědomění si.

Však to Nisargadatta víckrát řekl, že se o Tom dají říct jen negace - není to ani Bytí ani Nebytí, není to ani vědomé ani nevědomé - tedy ani láska, ani blaženost. A je tedy nesmyslné si o Tom dělat jakékoliv představy. Jediná možnost je To zažít. :)

Eduard Tomáš:

Odevzdáš-li i radost, jsi v Jednotě.

Jaké je to být v Jednotě, blažené?

Těžko říci blažené. O n o - t o - j e ,

......
Říkat o Tom něco víc, jsou bud jen pokusy popsat nepopsatelné, které tedy nemohou odpovídat, nebo jen představy a spekulace.
Trini

Příspěvekod armin » úte 26. lis 2024 10:38:49

Tak jsem se díval na advaita cz.
tam jsou přeložené texty Šrí Siddharaméšvar Maharádže - Vše je iluze/Oddanost po Seberealizaci přehledně publikované.
Proč si to Jana potřebuje kopírovat ještě na poradnu?
armin

Poděkoval: 34
Poděkováno: 70-krát v 66 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » úte 26. lis 2024 12:41:18

Jiná mentalita.
Jářek

Poděkoval: 0
Poděkováno: 4-krát v 4 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » úte 26. lis 2024 14:20:02

Ty texty nejsou očividně vhodné pro osobnost se sklony k fanatizování.

A vhodnější si je přečíst alespoň v původním anglickém překladu.
Jářek

Příspěvekod Jářek » úte 26. lis 2024 16:49:31

Třeba i takové jednoduché Písničky nevinnosti a zkušenosti od Blakea
jsem četl od tří překladatelů, co to přeložili přímo z anglického vydání.
A byly tam safra rozdíly ve skladbě i použití slov, a to už jemně mění významy.
Ne samozřejmě těm překladatelům, páč oni tomu právě takhle rozumí a tak to cítí...
Ona čeština je úžasně košatej jazyk a košatá je i citlivost čtenářů na volená slova.
Tak jsem si pak od kamarádky půjčil velkou Blakeovu knihu v originále a pomalu to louskal... :)
Jářek

Příspěvekod Nic » stř 27. lis 2024 14:57:18

armin píše:Tak jsem se díval na advaita cz.
tam jsou přeložené texty Šrí Siddharaméšvar Maharádže - Vše je iluze/Oddanost po Seberealizaci přehledně publikované.
Proč si to Jana potřebuje kopírovat ještě na poradnu?

Když se tak krásně ptáš, tak není možné aby se Ti nedostalo odpovědi.

Na advaita.cz jsou přeložené texty určené ke čtení, na youtube.com jsou texty k poslechu a na Poradně jsou texty k poslechu i ke čtení. Je možné zavřít oči a jenom poslouchat, nebo si z toho cokoliv přečíst a podívat se ještě jednou na to, co bylo řečeno.

Seberealizace vede k uvědomění jednoty všeho, k uvědomění jediného Já, ze kterého v hlubokém uvědomění pramení přijetí: Já Sám jsem přijal zrození a dělám věci, abych dal lidem štěstí.

Jinými slovy, jakmile si jakožto realizovaný radostně užíváš Blaženost zahrady štěstí, tak se objevuje přejícnost stejného všem: "Kéž jsou šťastny všechny bytosti."

Nezůstává to jenom na sobeckém užívání si, že Ty už jsi dosáhl, tak co je Ti po ostatních.

A za sebe můžu říct, že to má přínos i pro mě. Normálně, kdybych to jen kopírovala a nezačervěňovala co mi blikne jako nosné, tak bych to vůbec nečetla.

A dneska mě zarazila jedna zajímavá věc, o které je v Oddanosti Seberealizaci zmiňováno:

...dosáhl Oddanosti po Osvobození, což je Síla Brahman se Inkarnovat. Iluze, mája, udržuje sílu, aby řídila džívu, ale Uddhava iluzi ovládl. Převzal kontrolu nad májou. To znamená například, že jestliže máme nějakou představu čehosi nového, je možné, aby se tato představa přihodila. Vy máte tu sílu nazývat iluzi mýtem (klamem) a stanovit, že je falešná. Mája něco vytvořila, a jestliže po Osvobození toužíte vytvořit něco dalšího, je to díky této tvůrčí síle možné. Protože svět je „vymyšlený“, je možné ho měnit naší vlastní silou představivosti. Představy, které vyvstávají, jsou vzápětí ve snu zakoušeny. Pro Toho, kdo je zcela přesvědčený, že je Brahman, je tu síla dělat v tomto světě cokoliv. To se označuje jako „Síla kontrolovat máju“.

Tohle totiž popisuje Abraham.

A je to, jak říkáš, pro začátečníky - schopnost plnit si jakákoliv přání, tomuhle tématu věnoval majitel těchhle stránek Petr původně tohle fórum a tady jsou popsány principy, jak to plnění si všech přání funguje. Ono to skutečně funguje.

Jenže s realizací přichází zjištění, že se o nic takového nepotřebuješ starat, jakmile nalezneš Boží království, vše ostatní je přidáno. Co bys mohl chtít víc, když je existence pravého Já nekonečně šťastná a blažená.

Snad ještě jen to jediné: "Kéž jsou také šťastny všechny bytosti".

Jenže některé bytosti šťastné být nechtějí, věřil bys tomu? :D

Jeden kamarád, který se vášnivě zajímá o politiku a o to, kdo je jaký pitomec a idiot, říkává: "Já trpím rád".

:happy:
Nic

Poděkoval: 72
Poděkováno: 17-krát v 17 příspěvcích

Příspěvekod Trini » stř 27. lis 2024 17:49:28

A už je tady. Sama se sebou to na Poradně nevydrží. Potřebuje svoji dávku psaní nesmyslů. aby si generovala tu svou blaženost.
Trini

Příspěvekod Jářek » stř 27. lis 2024 19:17:52

Njn, když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře,

se nedá svítit.
Jářek

Příspěvekod Nic » úte 03. pro 2024 8:11:52

Nic píše:... zajímavá věc, o které je v Oddanosti Seberealizaci zmiňováno:

...dosáhl Oddanosti po Osvobození, což je Síla Brahman se Inkarnovat. Iluze, mája, udržuje sílu, aby řídila džívu, ale Uddhava iluzi ovládl. Převzal kontrolu nad májou. To znamená například, že jestliže máme nějakou představu čehosi nového, je možné, aby se tato představa přihodila. Vy máte tu sílu nazývat iluzi mýtem (klamem) a stanovit, že je falešná. Mája něco vytvořila, a jestliže po Osvobození toužíte vytvořit něco dalšího, je to díky této tvůrčí síle možné. Protože svět je „vymyšlený“, je možné ho měnit naší vlastní silou představivosti. Představy, které vyvstávají, jsou vzápětí ve snu zakoušeny. Pro Toho, kdo je zcela přesvědčený, že je Brahman, je tu síla dělat v tomto světě cokoliv. To se označuje jako „Síla kontrolovat máju“.

Tohle totiž popisuje Abraham.

A je to, jak říkáš, pro začátečníky - schopnost plnit si jakákoliv přání, tomuhle tématu věnoval majitel těchhle stránek Petr původně tohle fórum a tady jsou popsány principy, jak to plnění si všech přání funguje. Ono to skutečně funguje.

Jenže s realizací přichází zjištění, že se o nic takového nepotřebuješ starat, jakmile nalezneš Boží království, vše ostatní je přidáno. Co bys mohl chtít víc, když je existence pravého Já nekonečně šťastná a blažená.
...

Je dobré tohle o těch začátečnících upřesnit. Představa začátečníka je stejnou iluzí oddělenosti, jako představa pokročilého nebo osvíceného. Není šance se stát ve skutečnosti někým jiným. Iluze oddělenosti je jenom součástí snu, ze kterého se není možné neprobudit.

Ve snu je všechno, co prožíváme, v režii snu - v režii mysli. Zatím co naše pravé Já, které je snem nedotčeno, je šťastné, proto každý zná tu slastnost spánku beze snů, tak naše snové já může prožívat to, co si mysl zamane, může prožívat i hluboké neštěstí, trápení, strachy, marné a nenaplněné touhy.

Probudit se do snu znamená objevit schopnost ovládat sny, ovládat mysl, splnit si všechny sny, po kterých toužíme. Abraham tomuhle umění učí. V určité chvíli, když víme, že každý sen končí stejným štěstím, stejným splněním všech snů, tahle potřeba o čemkoliv snít odpadne a probudíme se do šťastné absolutní reality.

Není ovšem nezbytně nutné touhle fází, která osvobozuje od tužeb, odporů a strachů naší snové osoby - ega, procházet. Stačí ve skutečnosti rovnou všechny touhy a odpory ega IGNOROVAT a otevřít se poznávání svého pravého Já.

Stačí ve skutečnosti s naprostou důvěrou jako malé milované dítě se odevzdat poznání Probuzeného.

Je možné s důvěrou naslouchat probouzejícím slovům, která tím pádem nemohou neprobouzet.
Nic

Příspěvekod Trini » úte 03. pro 2024 10:59:15

Trini píše:A už je tady. Sama se sebou to na Poradně nevydrží. Potřebuje svoji dávku psaní nesmyslů. aby si generovala tu svou blaženost.

Musí si pořád generovat tu svou blaženost a když to nejde na její Poradně, tak ji nic jiného nezbývá, než přijít sem.
Trini

Příspěvekod Trini » úte 03. pro 2024 11:06:42

Návštěvník píše:
Nisargadatta:

Slova zrazuje jejich prázdnota. Skutečné nelze být popsatelné, musí být jedině prožito.

Dokud tomuto neuvěří, tak se bude stále muset oblažovat svými představami - pořád dokola, protože se nedokáže pustit té blaženosti, kterou si musí neustále generovat. Nedokáže ji nakopnout, raději si bude namlouvat, že to je to, o čem mluví realizovaní. :)
Trini

Příspěvekod Jářek » úte 03. pro 2024 12:41:05

Nojo, blažený pocity se blbě nakopávaj... Co kdyby vykoukla ta
Pravda za nimi, žejo, co by si blahoslaviči počali?
:kvetina:
Jářek

Příspěvekod Nic » úte 03. pro 2024 12:58:44

Trini píše:
Návštěvník píše:
Nisargadatta:

Slova zrazuje jejich prázdnota. Skutečné nelze být popsatelné, musí být jedině prožito.

Dokud tomuto neuvěří, tak se bude stále muset oblažovat svými představami - pořád dokola, protože se nedokáže pustit té blaženosti, kterou si musí neustále generovat. Nedokáže ji nakopnout, raději si bude namlouvat, že to je to, o čem mluví realizovaní. :)

A na to jsi přišla jak? Na Poradně je pořád živo, tady na inspiruj moc ne, ale slušelo se doplnit onu informaci o začátečnících, aby se někdo nevyděsil, že dokud neumí prakticky vytvořit jakoukoliv realitu, jakou si zamane, tedy dokud si neumí splnit jakékoliv přání, touhu, tak ze stavu začátečníka nemá šanci pokročit.

Jinak musím říct, že to, co tady píšeš, Petro, vyvěrá z Tvé nejhlubší nevědomosti.
Nic

Příspěvekod armin » úte 03. pro 2024 13:01:43

Obchodníci se štěstím a blažeností a Jehovisti, ti vám vlezou všude :)
armin

Poděkoval: 34
Poděkováno: 70-krát v 66 příspěvcích

Příspěvekod Trini » úte 03. pro 2024 15:54:04

Nic píše:
Jinak musím říct, že to, co tady píšeš, Petro, vyvěrá z Tvé nejhlubší nevědomosti.

To je pro mne - právě od tebe - ta největší poklona. :)
Trini

Příspěvekod Trini » úte 03. pro 2024 16:12:27

armin píše:Obchodníci se štěstím a blažeností a Jehovisti, ti vám vlezou všude :)

Nemá na Poradně co mazat a koho banovat, a tak se zřejmě nudí. :donknow:
Trini

Příspěvekod Jářek » úte 03. pro 2024 16:35:23

Stačí jen určitá nálada a slyšet, jak ji kdo vidí, a vylíhne se výmaz či ban.
Neb to je posuzování její pravdy. Teď tě tady posoudila krásně, tady ji nikdo smazat nemůže.
Tak tu je pevná v kramflecích. Na VP už si netroufne, bude nekompromisně za podobná posuzování a bláboly mazána.
Tomuhle ona rozumí, neb to nastolila. Pozici moci. Chtít co mají druzí cítit, dle "mého svatého já", vyrabovaného z Mistrů i falešníků, neb to rozlišit nedokáže, když oni mluví o lásce a blaženosti... Znamená to jediné,
IGNORACI.
Jářek

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení