Miroslav píše:Jana píše:Rada Nisargadatova gurua Šrí Siddharaméšvara Maharádže, kterého cituje sám Nisargadatta, není blaženost nakopávat, ale naopak říká v promluváchOddanost po Seberealizaci:
Těšte se Blaženosti, když dosáhnete „To“.
Ten, kdo není rozvážný, bude trpět žalem, přestože je osvícený. Chce-li někdo žít jako individualita, tak zajisté bude. Co může Duchovní Realizace dělat, pokud si dotyčný (džíva) vybírá hloupě?
Ten, kdo realizuje, že je Bůh a hovoří pouze Pravdu...
Bůh je takový, jak Ho vnímáte. Vy jste Bůh.
Pokud máte za to, že tomu tak není, tak není.
No, to je rada pro ty hloupější začátečníky, co si myslí, že jsou vším a že exiistuje jen to, co vnímají a je to takové, jak to vnímají. Ano pro toho, kdo je zcela ponořen do sebestřednosti, to tak asi je.
Bůh, svět, Já Brahman atd. jsou takové jaké jsou. Nejsou závislé na tom, jak je někdo vnímá nebo jak si je představuje nebo čemu věří.
Máš pravdu. Ramana to vysvětluje takto:
Ramana:
"Já jsem Brahman" je jen pomůcka ke koncentraci; zadržuje jiné myšlenky. Zůstane jen tato jediná myšlenka. Vyzkoumejte, čí je to myšlenka. Zjistíte, že přichází z "já". A odkud přichází tato myšlenka "já"? Pronikněte do hloubky - myšlenka "já" zmizí a Nejvyšší Já zazáří. Další úsilí už není zapotřebí.
Když pak toto jediné pravé Já samotné zbyde, tak neříká: Já jsem Brahman.