Když občas čtu tyhle diskuse, napadá mi při tom obrázek, jak různí poutníci putují lesem...

Každý poutník přitom jde jinou jeho částí.
Jeden z nás právě prochází vysokým porostem stromů, druhý jde pasekou, třetí jde právě vysázenými malými stromky ... a na mobilech si přitom sdělujeme svoje přesvědčení, co je les, jak vypadá, a kudy vede ta nejlepší cesta lesem...
V takové chvíli nevnímám, že by něco z toho co říkají ti ostatní bylo špatně, ale ztrácím potřebu v diskusi kohokoliv přesvědčovat, co je les a jak vypadá
Akorát mi dlouho trvalo pochopit, že k těmhle putujícím může patřit i poutník, který jde lesem a tvrdí, že žádný les neexistuje...
PS. Po přečtení ryuninových příspěvků a jeho dnešního prohlášení na Poradně
ryunin píše:Dodo. Že sis něco přečetl neznamená, žes to pochopil. To, co Buddha údajně učil a je to někde zapsáno, ti musí někdo zasvěcený vysvětlovat. Sám to nepochopíš. Ale protože i kdybys učení Buddhy chápal intelektuálně, nemáš pořád vlastní zkušenost probuzení. Takže k tomu je potřeba přidat meditaci. Takže potřebuješ studium pod vedením učutele plus meditaci pod vedením učitele. Pak může postupně a náhle docházet k vlastní zkušenosti probuzení.
mi napadla ještě další možnost:
Domnělý vlastník lesa všechny poučuje: "Les je můj, jen já rozhoduju, co do něj patří a co ne a všechno co se mi nelíbí v něm pokácím!!! Koukejte to vzít na vědomí a jděte cestou, kterou jsem vám udělal, protože ta jediná je správná, chápete???"