Diksha - šamanský nářez z jižní Indie
Asi už jste slyšeli tu tradiční verzi o Dikše od avatarů Ammy a Bhagavana. Posvátné energii, božské energii bla bla bla. Lidé omílají, co čtou, co slyší. Hypnóza zdá se být téměř všemocná.
V indii je tradice, náboženské myšlení, klanění se, uctívání božstev, kterých je mimochodem tři sta milionů. Indové nejspíš nebudou moc silní v matematice, protože je nemožné i přečíst všechny knihy o všech hinduistických bozích, natož se jim všem poklonit. Tady je možná důležité, že přichází na scénu reinkarnace, potom mají opravdu šanci ohnout svůj hřbet tři sta milionkrát.
Stejně tak je to i s dikshou. Bhagavan je opravdu vtipný člověk s nadhledem, ale musí to být těžké, být sám sebou mezi lidmi se stádovými sklony, být svobodný mezi otroky. Je jasné, že takového člověka si tento dav vytyčí za božské vtělení.
Musíme si tedy odpustit, že kolem Bhagavana vznikla sekta, to je přirozené, to se prostě děje. Člověk se klaněl od nepaměti. Má to v genech a uvědomělá bytost s tím musí počítat, že se kolem něj budou takové věci dít. Nejlepší je na to upozorňovat humorem. Vzpomínám si na Oshoa, který přes všechny své řeči o svobodě musel být svědkem, že i na svobodě jsou lidé schopni postavit kult a nechají se zotročit vlastní myslí, nyní s novým pánem, jen pod novým jménem svoboda.
Takže odhoďte všechny předsudky, staňte se mystiky a šamany. Mějte vědecký přístup. Jste individualita a je na čase začít se tak chovat. Ať už se člověk dozví cokoliv o Dikshe, a věřte mi, jsou dva bez nadsázky fanatické tábory, jedni mluví pořád něco o bohu, to slovo mají snad v každé větě, bůh se stal skutečným fetišem dnešních esoteriků a ti druzí bojují za zkázu Dikši a tohohle kultu Univerzity jednoty. Ti první hlásají, „všechno je AmmaBhagavan, každá buňka v mém těle je AmmaBhagavan“, tomu říkám skutečné sebezatracení a dobrá schizofrenie. Ti druzí brojí proti Dikshe jako proti silám zla. Nedělám si srandu, znám skupinku pražských esoteriků, jsou to ti, kteří mají zase v každé větě slovo energie, nebo čakra, je to jako by mysl byla napadena nějakým virem. A ti skutečně mají veliký strach z Bagavana a Dikshi, přemýšlejí, jak napsat a dát lidem vědět a varovat je před nebezpečím této energie.
Teď je tedy nutné říci si něco o tom, co Diksha skutečně je. Když člověk osahá a vyzkouší něco nevinným způsobem, bez předsudků. S bdělostí a očima dokořán. Může si dovolit o něčem psát. Je to totiž vědecké a nepředpojaté. Samozřejmě vlastní zkušenost nadevše.
Já Dikshu vnímám jako úžasný šamanský nástroj. Člověk žije v matrixu, má hlavu plnou matric a osobností a světů, které vnímá jako neochvějnou realitu. Je velmi náročné, vymanit se z bludů a hypnóz. Je jakoby potřeba s člověkem zatřást a probudit ho. Proto se tomu na východě říká probuzení. Ve snu má člověk pocit, že je to skutečné a ve skutečnosti v bdělosti má opět pocit, že je to skutečné. Je asi potřeba nějaký talent, snad zvídavost, myslím, že to musí být člověku přirozené, že přesahuje určité hranice a objevuje iluze, kterými posléze proniká. Vidím, že spousta, celá většina lidí prožije život aniž cokoliv zahlédne, aniž cokoliv uvidí. Asi musí mít člověk od přírody kus srdce dobrodruha a jistý sklon k neotroctví.
Přišel jsem na to, že Diksha není žádná energie, která přišla člověka pohladit po tváři a říct mu, „ahoj jen pěkně spinkej dál, zahojím ti rány, pofoukám na bolísku, dám tabletku anestetik, jen se nevzrušuj postarám se, spinkej, spinkej dál“. Ne Diksha je skutečný šamanský nástroj pro velmi odvážné lidi, proto se jí tolik lidí zaleklo, proto se divili, „sakra co se to děje“. Lidé přišli o práci, rozpadl se jim vztah, objevily se jim nejrůznější strachy, nejrůznější neodbytné chutě. Jako by se zvířil prach, jako by bylo prokletí, že se vůbec kdy s Dikshou setkali.
Ano, tak tomuhle přesně já osobně říkám třesení. Spíte a můžete spát dalších tisíc životů, jako těch tisíc, co jste už prospali, ale najednou s vámi někdo, nebo něco zatřáslo. Ano, Diksha není dětská hračka, je to stejná holotropní droga, jako je marihuana, jako je indiánská Ahyovaska. Také si dětska říkají, „zahul si, vždyť je to jen tráva, to nic nedělá, nanejvejš se budeš smát.“ Ale mnozí jistě vědí, co taková tráva dokáže, kolik jenom já mám kamarádů s maniodepresí, protože moc hulili. Jen málokdo z těch teenagerů zná příběhy, kde i po jediném zahulení si došlo ke chronickým paranoiám, schyzofreniím, těžkým depresím, které se stali opět chronickými. Příběh Inda, kterému se zatáhli po prvním jointu testes(varlata) a dostal kromě šíleného strachu také šílené křeče. A Ahyovaska? Tam bez odborného dohledu zkušeného šamana je už pouhým šílenstvím jenom pomyslet zkoušet tuto šamanskou drogu bez něj. Ahyovaska je droga z liány, kterou šaman míchá ještě z dalšími psychotropními látkami, je to droga, na kterou musíte být skutečně připraveni dlouhou duchovní přípravou. Je tak výjimečná, že dokonce dokáže vyléčit těžkou závislost na heroinu. Pomocí ní si prožijete svoje nebe a svoje peklo, svůj den a svoji noc. A to se nedělá jen tak někde s kámošema v obýváku, jako když si dáte panáka vodky, nebo cigárko.
Diksha je z těchto psychotropních látek nejbezpečnější, ale o nic méně silná. Je jakoby naprogramována cílit oblast, kterou je potřeba zvířit. Není to žádný healing, není to Reiki, je to spíš elektrošok, jen mnohem šetrnější, nežli ten, který se používá na psychiatrii. A působí celkově, je to útok na stabilitu matric, metrixu, ve kterém člověk žije. Stejné účinky a účely splňují například dynamické meditace, meditační techniky, kde se využívá zrychleného holotropního dýchání, všechny tyto techniky na svých akcích a procesech používám, ale Diksha, to je opravdu fenomén, který může udělat kus práce tam, kde člověk hloubí jámu lžící, namísto bagru a Diksha může správným používáním být právě tímto bagrem.
Teď mě napadá takový jeden příklad za všechny, jak Diksha působí na neurobiologii člověka. Mladá holčina přišla za mým kamarádem, který také dává Dikshu, že prý má tatínka už několik let v komatu a že ho čeká v brzké době odpojení, doslechla se o Dikshe a poprosila ho o pomoc. Znám ho, je to optimista nad optimisty, pozitivní myšlení až za hrob, ale i on tady trochu zaváhal a měl trochu pochybnosti. Nicméně souhlasil. Navštívili nemocnici a předal Dikshu tatínkovi, po deseti minutách druhou. Alá, finále přichází. Po dvou hodinách se tatínek probral a druhý den si dcerunka vezla tatínka domů.
Znovu opakuji, vlastní zkušenost je nedocenitelná. V rámci Martin Danes víkendů a procesů, pořádám taktéž Diksha víkend s intenzivním předáváním Dikshy. Pokud máte chuť, odvahu, pokud máte vášeň pro život, pro opravdodost, pro to být sám sebou, zvu vás a dejte o sobě vědět. Vždy se dá dohromady určitá skupinka lidí, některým to spolu klape a tudíž takovou skupinu ničím nenarušuji, jiné skupiny jsou pro nováčky. Někdy je jich pět, jindy deset, nebo dvacet. Někdy jsme na horské chatě, jindy, zvlášť v létě někde u vody. Oficiální střediska s plnou penzí, někdy je to baráček nějakého z mých přátel a je to spíš takové komorní.
Tohle jsou moje kontakty, na kterých jsem k zastižení.
MartinDanes@email.cz
Mobily 720368697; 775900336
A nově pro ideální a rychlou komunikaci i facebook, nick je můj e-mail.
Martin Danes